Valpedagbok I-Kull

Forventet valping 4-5 februar 2011

FØDSEL onsdag 2.febr.

Dorthe har holdt meg våken i natt, hun var urolig og visste ikke hvordan hun skulle ligge, noe hun forøvrig har hatt problemer med de siste dagene fordi det er så trangt! Men hun sov mye innimellom, og jeg visste ikke om jeg skulle kalle det oppblokking. Hun hadde så vage symptomer, og hadde ikke den karakteristiske skjelvingen de har under blokking, og mat ville hun gjerne ha på morran. Men magefølelsen min sa at noe var på gang så Thomas fikk beskjed om å følge nøye med mens jeg var noen timer på jobb, jeg ringte flere ganger hjem og fikk høre at alt var normalt men at hun gjerne ville ut å grave i buskene. Når jeg kom hjem gikk jeg en tur nedover veien med henne og hun ville tisse hele tiden og satte seg veldig forsiktig slik de gjør når de er i fødsel. OK tenkte jeg - hun har vel kommet lengre i prosessen enn jeg trodde... Jeg ordnet det siste på valperommet, hentet strikking, lesestoff og drikke - her blir det timer med lang venting - oppblokking er kjedelig! Jeg skulle ta meg en liten blund slik at jeg var uthvilt til selve fødselen startet og la meg på madrass vedsiden av valpekassen..." HRMF"  hørte jeg fra valpekassen - Dorthe hadde startet å presse!! Det var den sovinga:)) Ting hadde foregått uten at hun har visst så sterke tegn på det!

Hun brukte veldig lang tid på den første valpen, hun presset  i 3 timer før en nydelig gutt kom - han var veldig svak og pustet fryktelig urovekkende!  Vi kjempet med han en time til neste gutt kom, da trakk han sitt siste åndedrag! De neste valpene kom i rekordfart, jeg rakk å tørke valpen, veie den og notere kjennetegn - så startet hun å presse igjen! Tispe 5 kom ut på tissetur i et forrykende regnvær!  Den ene døde hannen etter den andre kom og jeg fryktet for fortsettelsen... de var fullbåren og like tung som de andre, vi regner med at grunnen til så mange døde er at morkakene har løsnet fra livmoren og de har ikke fått næring...  utpå natten stoppet ting opp, dvs. hun hadde pressrier men hun var så sliten og jeg regnet med at den som lå til fødsel var død ettersom hun hadde så dårlige veer og ingen valp kom... det endte opp med at jeg måtte ringe å vekke sjefen min og vi møttes på klinikken. På vei til klinikken satt jeg bak sammen Dorthe og halvveis kom jammen den døde vi hadde jobbet så hard for å få ut!

Det var valp nr. 12, og jeg var ikke sikker om det var den siste... jeg synes å kjenne noe men det er vanskelig å skille livmor og valp... vi tok røngten og jammen var det ikke 2 valper igjen! Hele 14 valper i Dorthes mage!! Vi tok det som en selvfølge at de var død  og vi åpnet henne for å plukke dem ut - men de var ikke død nei - en tispe og en hann  sprell levende!

For å oppsummere dagens fangst:

18:31 hann - død etter 1 time

19:12 hann

19:55 tispe

20:37 tispe

20:58 tispe

21:15 tispe

22:30 hann - død

22:45 tispe- født ute i pissregn

00:00 hann - død

00:52 tispe

02:30 hann - død

07:55 hann - død, født i bilen

09:00 hann - keisersnitt

09:00 tispe - keisersnitt

 
 
 
 

Dorthe er kjempeflink og har masse melk, de er superflink å finne puppen selv og det er kun tispen fra keisersnittet som er treg. Hun vil ikke ta puppen og jeg må flaskemate henne, og holde henne varm . Hun har nå fått en sprøyte med en deilig coctail av div. medisiner og vi håper det gjør susen!

Da vil resten av oppdatering av kullet skje på egen side for I-kullet!

 

8 UKER:

Da har vi kommet inn i siste uke og tiden er snart inne... Vi får snart stillet vår nyskjerrighet hvor mange, kjønnsfordeling tegninger  osv... Og at det er et rimelig stort kull er vel alle enige i! Valperommet er klart, det er skrubbet fra tak til gulv, valpekassen er satt sammen, aviser er hentet, hånduker vasket og stablet klar, fødselsutstyr er i orden - ja alt i alt er vi klar :-)  Jeg inntar nå 1.etg. sammen Dorthe slik at jeg får fulgt med når ting starter. Gine har ordnet med fargebånd til valpene, så får vi se om vi trenger å skille dem fra hverandre med det :-)

Dorthe har sovet masse de siste par dagene, og når hun er oppe og står er hun er nydelig skue... ALT henger! magen er sluppet ned, bakføttene klarer knapt å holde henne oppe - til og med hode og øynene virker dradd! Stakkar jente... det skal bli godt å få bort den magen nå.  Vi har tatt siste finpuss, kloklipp og pelsklipp... skulle hatt et bad men kan ikke stresse henne med det nå :-)

Magemål ved 8 uker: 109 cm

Magemål ved 7 uker: 107 cm

Magemål ved 6 uker: 102 cm

Magemål ved 5 uker: 92 cm

Magemål ved 4 uker: 85 cm

Magemål ved parring: 77 cm

7 UKER:

Nå har jeg kjent yrende liv i magen noen dager - så hærlig! Det er så sprengt der inne at samme hvor du legger hånda bobler det...Det er tungt å ligge for Dorthe - stønner, ståker og prøver å legge seg i annen stilling, setter seg, går en tur... prøver igjen!  Hun har mange av sin mamma Nelly sine drektighetsfakter :) Har veldig matlyst, men må ta til takke med flere og mindre måltider - det er ikke plass for store inntak!  Dorhte får sine egne turer nå, flere grunner til det - bla. Dropse! Hun er en tornado ute i skogen og hvis noen står i veien løper hun gjerne over dem - bokstavlig talt! Og det trenger ikke den sprengte magen å bli utsatt for. I tillegg begynner hun å bli tregere - noe som er veldig naturlig:) Valperommet skal skubbes og kassen settes fram en av de nærmeste dagene...

Magemål ved 7 uker: 107 cm

Magemål ved 6 uker: 102 cm

Magemål ved 5 uker: 92 cm

Magemål ved 4 uker: 85 cm

Magemål ved parring: 77 cm

6 UKER:

For 1 uke siden skrev jeg at Dorthe hadde fått en søt liten mage... den er IKKE liten!! Den er svææær... jeg har aldri hadd ei tipse som har lagt seg ut så masse! Det skal bli veldig spennende å se om hun stagnerer her eller om hun fortsetter i samme tempo... gjør hun det - tror jeg at jeg angrer bittelitt :)) neida... det er vel ingen angreknapp - men at det blir litt jobb er vel ingen overdrivelse! Hun har 2 litt merkelige pupper - men håper de ordner seg når det blir melk i jurene. Det begynner å bli merkbart tyngre å være Dorthe nå om dagen, hun stønner  puster og peser og værre skal det bli... når hun er ute i skogen glemmer hun fra gang til gang at magen er i veien og starter så friskt med jumping i løssnøen - men det går fryktelig fort over og hun havner bak meg!  De andre har innsett at det ikke er vits å invitere henne på lek :-)  Den siste uken har hun synlig lagt på seg fra morgen til kvelds... man kan spille på ribbena så magen er kun valpemage - ikke mat!

Magemål ved 6 uker: 102 cm

Magemål ved 5 uker: 92 cm

Magemål ved 4 uker: 85 cm

Magemål ved parring: 77 cm

 

UKE 5:

Den siste uken har magen til Dorthe plutselig blitt synlig! En søt kledelig mage har ploppen fram... Hun stråler som gravid, har et herlig drømmende uttrykk i øynene. Dagene går med til soving, spising og kosing. Hun som aldri er i sofaen kommer velvillig oppi for kos nå! Hun er selvfølgelig sprek som ei loppe på tur ennå, skulle vel bare mangle når hun bare er 5 uker drektig... men jeg har de som blir tvunget med på tur når de er drektige også! Matlysten har kommet tilbake for fullt, men kaster opp av og til ennå... Hun får valpefôr i store mengder, Dorhte har alltid vært ganske så tynn, så jeg er ikke redd for å gi henne det hun vil ha, regner med når valpene er ute renner det av igjen!

Magemål ved 5 uker: 92 cm

Magemål ved 4 uker: 85 cm

Magemål ved parring: 77 cm

 

Uke 4:

Jaaa... jeg er så glad! Dorthe gikk tom sist hun ble parret med Åzzie og jeg ble så skuffet...  hadde så indelig tru på denne kombinasjonen! Så når vi parret denne gangen turde jeg ikke ha så store forhåpninger.  Dorthe viste tidlig symptomer, men jeg vet så smertelig at de kan ha alle tegn på drektighet selv om de er tom... Hun ble tidlig stinn i magen, puppene vokste og ble røde og svullne, hadde stor appetitt fram til uke 3 - da kastet hun opp og ville ikke ha mat! Hun er roligere ute på tur og hjemme så ligger hun mye for seg selv å sover! Mellom uke 3 og 4 tenkte jeg hver dag på å ta henne med på jobb for å sjekke - men jeg ombestemte meg i siste sekund hver dag... ville ikke bli skuffet ennå! Men siden vi har stengt på klinikken nyttårsaften måtte jeg ta henne på torsdag! Og jeg ble ikke skuffet!! Hipp hurra... Jon både palperte mange valper og vi tok også ul.

Så da er valpedagboken til I-kullet herved åpnet!

Magemål ved 4 uker: 75 cm (svangen) og 85 cm (over navle)

Magemål ved parring: 66 cm (svangen) og 77 cm (over navle)